A Google múlt héten elérhetővé tette a Search Console Insights nevű elemzőjét, mely segít a webhely tulajdonosoknak jobban megérteni a célközönségüket, az oldalra látogatókat.

Az új adatok megszerzéséhez össze kell kapcsolni a Search Console és a Google Analytics szolgáltatásokat. Ezt a legkönnyebben a Search Console-on belül felugró figyelmeztető ablak segítségével tehetjük meg, amely felajánlja az összekapcsolást, amennyiben a weboldalhoz tartozó két alkalmazás már össze van kapcsolva az oldallal és rendelkezünk velük. (Pusztán adminisztrációs jogkörrel kérdéses, hogy össze lehet-e kapcsolni. A cikk írásakor ezt nem volt alkalmam letesztelni.)

Mivel a Search Console Insights kicsit másképp elemzi, összesíti számunkra az adatokat, ezért a következő kérdések megválaszolására lehet alkalmas:

  • Az emberek hogyan találják meg a weboldal tartalmát az interneten?
  • Melyik cikkre vagy tartalomra jönnek a leginkább az oldal látogatói?
  • Mire kerestek rá az emberek a Google-ben mielőtt átjöttek az oldalra?
  • Melyik a legkedveltebb tartalom az oldalon, mi hozza a legtöbb látogatót?
Megjelent a Google új elemezője a Search Console Insights
Megjelent a Google új elemezője a Search Console Insights

Hogy lehet megnyitni a Search Console Insights-ot?

A legegyszerűbb módszer a korábban is említett felugró ablak a Search Console-ban. Az oldal tulajdonosok egyszerűen az ablak segítségével át tudnak navigálni. Nemsokára ez elérhető lesz IOS alkalmazáson keresztül is, valamint tervben van az Androidos alkalmazás is.

Egy éves tesztelés

A Google az új funkciót már majdnem egy éve teszteli. Már 2020 augusztusában is voltak hírek az új Google Search Console Insights-ról.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Google még a béta teszt fázisnál tart. Ennek oka lehet, hogy még lehetnek benne kisebb hibák, eltérések. A korábbi és a mostani verzió között az a fő különbség, hogy az előzőt csak meghívást követően lehetett használni, míg a mostani már mindenki számára elérhetővé fog válni.

Az új megjelenéssel jogosan merül fel a kérdés, hogy a Google vajon módosított-e a hó elején az algoritmus frissítésnél ezzel kapcsolatban is, viszont  a cég nem tett közzé semmilyen erre vonatkozó információt.

Google Search Console Insights egy új lehetőséget ad a weboldal készítés és a keresőoptimalizálás számára. A használatával sokkal egyszerűbben kiértékelhetővé fog válni az oldal teljesítménye, mind a szakemberek, mind a weboldal tulajdonosoknak egyaránt.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük